Over PU

Historie

"Corps-style slagwerk, maar dan in de vorm van drum theater. Want, het oog wil ook wat." Het was ooit het idee van een groepje slagwerkers uit de omgeving van Eindhoven en Bussum. Allemaal hadden ze zin in iets nieuws, maar het moest ook weer niet alle vrije tijd opslokken. Percussion Unlimited was geboren.

In 1998 besluiten ze, na een aantal keer samen gespeeld te hebben tijdens diverse slagwerkclinics, dat het tijd is geworden om van hun idee werk te maken. Een club oprichten; geschikt voor iedereen die op enig niveau heeft getrommeld, maar niet meer wekelijks kan of wil repeteren.

Het begint met repeteren eens per vier weken in een achterkamer van een café in Eindhoven. Het enthousiasme is kennelijk groot, want al snel wordt dat eens per 3 weken. Dan nog op geleende instrumenten. Niet veel later weet toenmalig muzikaal leider Marco van de Donk een sponsor deal met drumfabrikant Premier binnen te halen. Het is het begin van een nieuwe weg voor de club.

Na een paar proefoptredens voor familie en vrienden besluit Percussion Unlimited in 1999 mee te doen met de indoor competitie van CGN. Eerst is het voornemen om stilstaand op te treden, maar uiteindelijk besluit PU bij de muziek ook te gaan lopen en mee te doen in de marching class. Repeteren doet de club dan inmiddels in de metaalfabriek van Wim ter Weijden in Loon op Zand.

Het debuut in het marching circuit betekent meteen winst in de marching class. De indoor competitie staat dan nog in de kinderschoenen. Naast de competitie, is Percussion Unlimited in die tijd ook te vinden op een braderie of tijdens een taptoe in Eindhoven en omstreken. De leden pakken alles aan om met hun visie op slagwerk naar buiten te treden, soms wordt zelfs enkele weken voor een optreden nog muziek ingestudeerd, of het repertoire omgegooid.

Wat dat betreft is halverwege het bestaan van de club is een drastische verandering ingezet: van alleskunner, is Percussion Unlimited sinds 2005/2006 veranderd in een indoor percussion unit naar Amerikaans voorbeeld. Al een tijd kabbelde het indoor circuit voort, af en toe kwamen er Engelse of Franse verenigingen meedoen en PU kon met de beperkte repetitietijd niet meer concurreren.

Een nieuwe staff met ervaring bij Nederlandse en Amerikaanse drumcorps zorgt vanaf dat moment voor een nieuwe wind binnen de vereniging. Presteren vanuit technisch spel voert de boventoon, maar wel gecombineerd met plezier maken. Het zijn basisvoorwaarden die sinds het ontstaan van de club tot aan de dag van vandaag gelden bij Percussion Unlimited. Het is per slot van rekening een hobby.

De repetities krijgen steeds meer structuur, Amerikaanse staff wordt zo nu en dan overgevlogen en grote muzikale sponsors weten de nieuwe weg van PU te waarderen. Sinds 2005 speelt de unit met stokken van ProMark, is het de eerste slagwerkgroep in Nederland die speelt op een nieuwe serie van Majestic high-tension instrumenten en breidt de groep in 2009 uit met melodisch slagwerk in de vorm van een marimba, xylofoon en vibrafoon, tevens van Majestic. Hiernaast worden er cymbals en gongs gebruikt van Dream.

De groei van Percussion Unlimited ging gelijk op met de groei van het niveau van de CGN United indoor percussion competitie. Waar ooit grote muziekverenigingen als Beatrix en Jubal geen uitdaging zagen en hun neus ophaalden voor het circuit, zien zij de laatste jaren dat het een mooie competitie is en doen mee. PU was jaren de enige zelfstandige indoor unit van Nederland. Daarmee is PU sinds kort een aantal jaren niet meer de enige zelfstandige indoor unit van Nederland.

Een competitie zónder concurrenten, is geen competitie. Daarom heeft PU zich sinds de oprichting in 1998 ten doel gesteld om als pionier de indoor activiteit te promoten en groter en uitdagender te maken. Dat ze die taak serieus nemen wordt ook onderstreept door het feit dat drie ex-leden van de unit inmiddels in de CGN Taakgroep zitten om ook daar aan die doelstelling te werken.

En de grenzen lijken nog niet bereikt. Na bijna 20 jaar staat Percussion Unlimited de komende jaren voor nieuwe uitdagingen en nieuwe kansen. Met een nieuwe manier van werken, een nieuw bestuur, nieuwe staff en gemotiveerde leden blijft de unit, volgens de principes van het eerste uur, op zoek naar corps-style slagwerk, maar dan in de vorm van drum theater. "Want, het oog wil ook wat."


Ook interessant: